Farer du også vild i tankeskoven?

I tankeskoven kan en banal forkølelse blive til kræft på få sekunder og tilstødende historier om sygdomsforløb, hospitaler, død og begravelse kan folde sig ud med lynets hast.
Tankeskoven

Du skal ikke tro på alt hvad du tænker
Hvad nu hvis… og hvad nu hvis..
I tankeskoven kan en banal forkølelse blive til kræft på få sekunder og tilstødende historier om sygdomsforløb, hospitaler, død og begravelse kan folde sig ud med lynets hast.
Tolkninger af andre mennesker handlinger ( eller mangel på samme) kan også give næring til tankeskoven og blive til dramatiske historier. ”Hun kan nok ikke lide mig”, ” Hun tænker nok at..” og det kan så igen udvikle sig til gevaldige dramaer, som intet har med virkeligheden at gøre. Men som selvfølgelig kan få det, hvis man handler på sine egne forestillinger.
Den østrigsk/amerikanske psykolog Paul Watzlawick har leveret denne morsomme og indsigtsfulde historie:
”En mand ønsker at hænge et billede op. Han har et søm, men ingen hammer. Derfor falder det ham ind at gå over til naboen og spørge ham, om han må låne hans hammer.
Men her sætter tvivlen ind. Hvad hvis han ikke vil låne mig sin hammer? I går hilste han dårligt nok på mig. Måske havde han travlt, eller også har han noget imod mig, men hvad? Jeg har aldrig gjort ham noget.
Hvis han bad mig om at måtte låne noget af mit, ville jeg låne ham det med det samme. Hvordan kan han nægte at låne mig sin hammer? Det er mennesker som ham der gør andre menneskers liv ulidelige. Det værste er, at han tror jeg har brug for ham fordi han har en hammer. Det må stoppe nu!
Og pludselig farer manden over til naboens dør, ringer på, og før naboen kan at sige noget, råber han: ”Du kan beholde din skide hammer, din idiot!””
Jeg elsker den historie – ikke mindst fordi jeg også griner lidt af mig selv, når jeg griner af den. For jeg kan jo godt genkende det!
For nylig talte jeg tanker med en ung mand. Hans tanker var – i overført forstand – ved at tage livet af ham. Vi snakkede om at øve sig i at iagttage sine tanker, og ikke automatisk at tage dem for gode varer, og den helt reelle mulighed for at vælge nogle andre tanker.
En uge senere fortalte han mig glad at det virkede. At tankerne stadig dukkede op engang imellem, men at de ikke længere nåede at vokse til gigantiske skrækhistorier før han valgte at skifte dem ud. Og derfor heller ikke længere udløste angst i ham.
Det er meget enklere end vi tror.
Tankerne bestemmer ikke over os. Vi bestemmer over tankerne. Men somme tider skal man have det at vide, for at få det til at virke.
Som at befinde sig i et rum med en ulåst dør og tro at man ikke kan komme ud fordi man aldrig har prøvet at åbne døren indad.
Tanker er i sig selv ikke negative. De er neutrale. Men det er vigtigt selv at give dem indhold, frem for at lade vores øglehjerne – den del af vores hjerne som konstant scanner efter farer og problemer – tage over.
Bare en tanke…

Henvisning: Paul Watzlawick: “The Situation is Hopeless, but Not Serious”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *