Fra den virkelige verden

“I can’t go back to yesterday because I was a different person then.”

Lewis Carroll, Alice in Wonderland

leavesonglass

Svæver disse blade i luften? Eller har jeg været godt i gang med Photoshop? Ingen af delene. I “virkeligheden” lå bladene på et glashalvtag over min indgangsdør, og jeg har fotograferet dem nedefra.

 

Ofte bliver jeg i tvivl. Om den virkelige verden. Hvor virkelig den egentlig er? – og hvad det er, der er virkeligt?

Faktisk kan den virkelige verden virke direkte uvirkelig på mig. Og det skal man selvfølgelig passe på, at gå rundt og sige højt, for hvor er vi så henne? Manglende realitets sans er jo den direkte vej til fortabelse. Det ved alle. Men hvilken realitet er det vi snakker om?

Den realitet/virkelighed, der har givet navn til reality-tv?  Er det politikernes og spin-doktorernes virkelighed, og hvis det er, hvilket parti er så mest virkeligt?

Er det min virkelighed? – eller er det naboens?

Er det videnskabens virkelighed? – og hvis det er, er det så de sidste videnskabelige undersøgelser, eller dem fra sidste år?

Hvis jeg bruger briller, er virkeligheden så det jeg ser med briller? – eller uden briller?

”Virkeligheden er det, der ikke forsvinder, når du holder op med at tro på det” skulle sciencefiction forfatteren Philip K. Dick have sagt.

I ”virkeligheden” tror jeg vi alle oplever en forskellig virkelighed . Hvilken farve ser vi f.eks. for os når vi hører ordet ”blå”?

Når man taler med søskende får man ofte forskellige skildringer af opvæksten. Ind imellem så forskellige, at man kan undre sig over, om der er tale om den samme familie.

En væsentlig del af konfliktløsning handler om at få indsigt i, hvordan de forskellige parter ser virkeligheden. Mange konflikter handler om filtre, der filtrerer ”virkeligheden” så forskelligt, at parterne overhovedet ikke kan forstå hinanden. Og alene forståelsen og accepten af det er med til at løse konflikten.

Det gælder også de konflikter vi har med os selv.

Ofte tror vi at vores tanker er virkeligheden. Eller vores følelser. Så når vi har det skidt, er det noget der kommer udefra, og som vi ingen indflydelse har på.

Når jeg arbejder med mennesker, oplever jeg tit, at det kan være med til at skabe markante skift alene at blive klar over, at selv tanker og følelser indebærer valg. Ikke kontrol, men valg. På samme måde som vi ikke kan kontrollere vejret, men vi kan vælge vores påklædning og vores aktiviteter.

Hvis der nu ingen fast virkelighed er, er det jo en nærliggende tanke, at vi er med til at skabe vores egen virkelighed.

Og så er vi tilbage ved den gamle tanke: Er virkeligheden det, der er? eller det vi oplever, der er?  Eller sagt på en anden måde Hvis et træ i skoven falder, og ingen er i nærheden, giver det så en lyd?

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *